Stop de Oorlog Amsterdam - Op de website www.stopdeoorlogamsterdam.nl staan toespraken en achtergrondartikelen over de oorlog in Oekraïne. Onderwerpen: bewapening, militair verloop van het conflict, gevolgen van oorlog en economische sancties op de energietransitie, voedselzekerheid en voedselprijzen.
The Hague Peace heeft een bijeenkomst georganiseerd en is uitgebreid meerdere mensen aan het interviewen die een ander geluid laten horen over de oorlog en die pleiten voor onderhandelingen om de oorlog te stoppen. Zie hier de opnames: Stop the War | Time to Talk! (thehaguepeace.org)
Open brief van voormalige VS-functionarissen voor diplomatieke beeïndiging
Meer dan een dozijn voormalige nationale veiligheidsfunctionarissen van de VS hebben een open brief uitgebracht waarin zij oproepen tot een diplomatieke beëindiging van de oorlog tussen Rusland en Oekraïne. De oproep tot vrede werd dinsdag als paginagrote advertentie gepubliceerd in The New York Times en georganiseerd door het Eisenhower Media Network. Zij noemden de oorlog een "regelrechte ramp" die de VS zou moeten beëindigen voordat hij escaleert in een nucleaire confrontatie. Er wordt gesproken met Dennis Fritz, directeur van het Eisenhower Media Network en een gepensioneerd hoofdcommandant van de Amerikaanse luchtmacht. "Het grootste deel van mijn leven ben ik in en uit het Pentagon geweest, en dit is waarschijnlijk de grootste angst die ik ooit heb gehad voor een nucleaire escalatie," zegt Fritz. Zie: https://youtu.be/cOk9wql0QTM
Expertviews
Noam Chomsky, taalwetenschapper en politiek analist, bespreekt in ‘A Left Response to the Russian Invasion of Ukraine’ de geopolitieke consequenties van de oorlog in Oekraïne, en de reactie van het westen.
Laurien Crump, hoofddocent en onderzoeker in de Geschiedenis van de Internationale Betrekkingen aan de Universiteit Utrecht, schetst het Russische perspectief op het ontstaan van het conflict in Oekraïne. In het post-Sovjettijdperk is steeds meer de nadruk komen te liggen op de NAVO en de EU, en op de vraag hoe die naar het oosten uit te breiden en is er in Europa geen plaats voor Rusland. Zie haar artikel ‘De Russische inval in Oekraïne: waar komt het vandaan en hoe gaat het verder?’ en tal van links naar artikelen en mediaoptredens.
Jolle Demmers, hoogleraar Conflict Studies, Universiteit Utrecht, bekritiseert de westerse escalatiepolitiek m.b.t. tot het conflict in Oekraïne.
John J. Mearsheimer, Professor Political Science, University of Chicago, wijt het al jaren slepende conflict in Oekraïne en de recente Russische invasie aan de buitenlandpolitiek van de Verenigde Staten en de voortdurende uitbreiding van de NAVO: ‘The causes and consequences of the Ukraine war’. Alexander Stubb, directeur EUI School of Transnational Governance, en voormalig minister in Finse kabinetten, weerspreekt Mearsheimer’s analyse in vijf stellingen.
Rob van Wijk, hoogleraar internationale betrekkingen aan de Universiteit van Leiden en verbonden aan The Hague Centre for Strategic Studies, bespreekt sinds het uitbreken van de oorlog in diverse media de oorlog in Oekraïne, de reactie van het Westen op de invasie en de macht van Poetin.
Overige
Het internetplatform Grenzeloos publiceert tal van artikelen over de oorlog in Oekraïne.